De roep om een voetbalwet klinkt al jaren in Nederland. Het zou dé oplossing zijn voor het bestrijden van hooliganisme.
De bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax dit weekend is voor directeur betaald voetbal KNVB Henk Kesler aanleiding om weer een pleidooi voor de wet te houden. Hij leeft in de veronderstelling dat het bij de Eerste Kamer aanhangige voorstel voorgoed een einde maakt aan het voetbalgeweld. Dit is echter een misvatting, betogen J.G. Brouwer (hoogleraar algemene rechtswetenschap RU Groningen) en A.E.Schilder (hoogleraar staats- en bestuursrecht VU Amsterdam) in NRC Handelsblad. Het ontwerp lijkt namelijk in geen enkel opzicht op de alom bejubelde Engelse wet, waarmee het hooliganisme zo succesvol is teruggedrongen.
Het belangrijkste verschil is dat in Nederland de burgemeester na wangedrag een stadionverbod oplegt, uitsluitend voor wedstrijden in het stadion van zijn gemeente. Een fan van Groningen die zich bij Ajax misdraagt, mag een jaar lang niet in de Amsterdam Arena komen. Maar in elk ander stadion wel.
In Engeland legt de strafrechter het stadionverbod op. ,,Per definitie gaat het om een verbod om zowel in binnen- als buitenland voetbalwedstrijden te bezoeken. De strafbare feiten waaraan een stadionverbod is gekoppeld, liggen vast in de wet.”
Dit verhaal is geplaatst op donderdag 22 april 2010 om 15:17 uur. U kunt reageren of trackbacken vanaf uw eigen site. (Wat is trackbacken?)
« Wat vindt u van een trainingsmissie in Afghanistan?Is België nog te redden? »
Dit bericht heeft 4 reacties op “Voetbalwet zal hooliganisme niet terugdringen”
e.starink zegt:
donderdag 22 april 2010, 19:39 uur
In de eerdere discussie over Feyenoord-Ajax heb ik reeds het navolgende gepost:
De probleemstelling en de daaruit voortgevloeide vragen van NRC gaan voorbij aan het diepere probleem. Dat wordt gevormd door:
a. een gevierde voetbaltrainer die jaren geleden voetbal tot oorlog bestempelde;
b. spelers die dat nadien tot praktijk hebben gebracht, zeggende dat dat “professioneel” is;
c. voetbalbonzen die a en b hebben gefaliciteerd, goedgepraat etc – althans stelselmatig hebben nagelaten om in te grijpen door mensen als bedoeld onder a en b op staande voet te ontslaan;
d. voetbaljournalisten die a,b en c met graagte een podium hebben verschaft;
e. “goedwillende” voetbalsupporters die zich in grote getale tot op de dag van vandaag encanailleren met tuig als genoemd onder a tot en met d en met hooligans.
De teloorgang van het edele voetbalspel (want dat is het in de oorsprong!) kan niet gestopt worden door maatregelen in de sfeer van openbare orde (politie, burgemeester etc). Het begrip sportiviteit (dat is iets anders dan “professionaliteit”) moet weer een waarde worden die nastrevenswaard en begerenswaard is binnen het voetbal zelf.
Hoe?
1. Door de uitslag van voetbal-wedstrijd ook te laten bepalen door getoonde sportiviteit. De club met in die wedstrijd de minste rode en gele kaarten krijgt een sportiviteits-punt. Als die club die wedstrijd heeft verloren wordt de uitslag (in wedstrijdpunten) 2-1. Bij winst en tevens de minste kaarten wordt de uitslag 3-0. Bij gelijkspel wordt de uitslag 1-0 voor de club met de minste kaarten.
2. Door aan het einde van de competitie de club met de minste kaarten in het gehele seizoen 10 wedstrijdpunten extra toe te kennen, nr 2 6 punten en nr 3 3 punten. Dit maakt sportiviteit tot een waarde die de gehele competitie nastrevenswaard is.
3. Door spelers met meer dan x belopen kaarten in een seizoen hun spelerslicentie te ontnemen. Sportiviteit wordt daarmee ook een waarde op persoonsniveau.
Een zelfde type regeling moet ook gaan gelden in internationaal voetbal. Anders verwordt het internationale voetbal tot het beestenspul dat het thans in Nederland is (als het dat al niet is).
Het is mijn stellige overtuiging dat hooliganism en doorgeslagen “clubliefde” de producten zijn van een sportwereld (voetballers, trainers en clubesturen) die tot nu toe stelselmatig geweigerd heeft om getoonde sportiviteit tot waarde te maken.
Daarmee heeft die sportwereld het goede voorbeeld onthouden aan figuren die zwak in hun schoenen staan. En die behoefte hebben aan idolen. Geef die zwakkeren dan de idolen die tot echt goed voorbeeld kunnen strekken!
Aldus bezien zal alleen maar een hooliganswet niet werken. Net zo min als het Wetboek van Strafrecht misdrijven uit de wereld heeft geholpen.
Max Molenaar zegt:
donderdag 22 april 2010, 23:13 uur
Oplossingen voetbalgeweld
Voelbalgeweld is verslavende hevige genotservaring voor daders. Voetbalgeweld kan criminele bendevorming stimuleren, versterkt criminele moraal bij hooligans en geeft vaak grote financiële, lichamelijke en psychische schade bij slachtoffers.
Bespuit zeer gewelddadige hooligans vanuit (onbemande) helikopter met onafwasbare stinkende blauwe verf, gemengd met pepperspray. Dat kan ook via niet dodelijke verfgranaatjes. Dat helpt bij opsporing en maakt daders herkenbaar, thuis en op hun werk.
Maak daarbij video-opnamen vanuit die heli met tele-lens.
Stimuleer supporters om zelfgemaakte videobeelden van voetbalgeweld anoniem aan politie te geven voor opsporing via tv. Zeer hoge beloningen daarvoor moeten veroordeelden betalen. Ook agenten in burgerkleding moeten zulke video-opnamen maken.
Veroordeelde hooligans moeten samen álle kosten betalen van politie en justitie van wedstrijd waar ze zich misdroegen.
Leer supporters via internet zeer uitgebreid hoe ze samen voetbalgeweld kunnen verminderen. Onder andere door gezamenlijk kritisch aanspreken van daders.
Verplicht amateur-voetbalclubs en supporters-clubs tot intensieve evidence based preventieprogramma’s tegen schelden, pesten en lichamelijk geweld. Mobiliseer alle leden daarbij.
Belemmer voetbalgeweld fysiek: Alle avonden en weekenden elektronische detentie, minstens tien jaar lang. Dat is mijn belangrijkste voorstel tegen notoire voetbalvandalen. Onderzoek effecten daarvan.
MEER OPLOSSINGEN VOETBALGEWELD
Zie mijn andere opmerkingen over oorzaken van voetbalgeweld en oplossingen. Bekijk nummer 12, 31 en 35 via onderstaande weblink:
http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/vindt-u-het-verstandig-dat-de-bekerfinale-ajax-feyenoord-wordt-verspreid-over-twee-steden/#comment-18824
Lisa de Wit zegt:
vrijdag 23 april 2010, 11:49 uur
Of ruw spel een Nederlandse uitvinding is? Bij die stelling heb ik zo mijn twijfels. Denk aan het aloude Italiaanse catanaccio. Engelsen konden er ook wat van. Het Feyenoord en Ajax van de jaren 70 waren ook geen lieverdjesploegen. Of dat alleen door die ene generaal kwam?
Een paar jaar geleden waren wij – met voetbalminnende zoons – te gast in Highbury. Het oude stadion van Arsenal. Daar zat het publiek pal langs het gras. Dat kan tegenwoordig. In de tijden van die ramp in Liverpool was dat ook niet mogelijk.
Lees meer over die ramp: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hillsboroughramp . 96 doden, ja dan moet je wat.
Blijkbaar helpt het wel: die Engelse voetbalwet. Bij wangedrag mag je nooit meer een stadion in. Punt uit.
Neemt niet weg dat er iets moet gebeuren aan het gedrag OP het veld. Het is toch nergens voor nodig dat mensen invalide worden getrapt door collega’s.
ronald suimer zegt:
vrijdag 23 april 2010, 13:12 uur
Het hooliganisme(hm)goedkeuren,alleen in kooien(denk aan de kooi gevechten).Geen politie en ziekenhuis personeel beschikbaar stellen.Vooral geen straf opleggen,betreden op eigen risico.Moet je zien hoe snel het is afgelopen,veel sneller dan de voetbal wedstrijd.
GELEZEN OP http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/voetbalwet-zal-hooliganisme-niet-terugdringen/