Straatverbod geldig in gehele EU

BRUSSEL – De 27 EU-landen zijn er voorstander van om slachtoffers van misdrijven in alle lidstaten recht te bieden op straatverboden of andere beschermende maatregelen. Dat bleek vrijdag bij een EU-beraad van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Wel zien de bewindslieden nog een aantal juridische problemen die uit de weg geruimd moeten worden.

Huidig EU-voorzitter Spanje heeft voorgesteld om een Europees beschermingsbevel in te voeren. Dat moet het mogelijk maken dat iemand zich ook elders in de EU een stalker of een gewelddadige partner van het lijf kan houden als de rechter in eigen land aan deze belager een contactverbod heeft opgelegd. Ook stadionverboden voor hooligans zouden dankzij het Europees beschermingsbevel in alle EU-landen gehanteerd kunnen worden.

Volgens een woordvoerder van minister Ernst Hirsch Ballin bestaat er brede politieke steun voor dit plan. Een complicatie is wel dat in sommige lidstaten op het overtreden van een contactverbod een gevangenisstraf staat, terwijl elders (bijvoorbeeld in Nederland) wordt gewerkt met een dwangsom. Maar Hirsch Ballin vindt dat daarvoor maar een praktische oplossing moet worden gezocht. De minister hecht sterk aan een betere bescherming voor slachtoffers van misdrijven.

Spanje gaat zijn voorstel de komende tijd uitwerken.

Shopping Cart