Servische president Boris Tadic zegt georganiseerde misdaadmilieu achter de rellen

De Servische president Boris Tadic zegt dat het georganiseerde misdaadmilieu achter de rellen zat tijdens de gay pride in Belgrado en voor aanvang van de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Italië en Servië afgelopen dinsdag.

Een indrukwekkende ordemacht moest tegenbetogers weghouden van de gay pride.
“We moeten beseffen dat de georganiseerde misdaad er niet van terugdeinst om groepen extremistische voetbalsupporters te gebruiken om de staat de destabiliseren omdat wij ervoor zorgen dat de leiders van de maffia achter de tralies gezet worden”, verduidelijkte Tadic.

Voetbal
Om de rellen in het Italiaanse Genua uit te lokken, zouden twee maffialeiders 200.000 euro betaald hebben aan ’supporters’. Bij de rellen van dinsdagavond raakten veertien mensen gewond omdat een deel van de bezoekende ’supporters’ het aan de stok kreeg met de Italiaanse ordediensten. Het EK-kwalificatieduel tussen Italië en Servië moest kort na de aftrap dan ook stilgelegd worden.

Ook de voetbalwedstrijd tussen de aartsrivalen Partizan en Rode Ster Belgrado leidt jaarlijks tot verhitte gemoederen in de Servische hoofdstad Belgrado.

Gay pride
Ook tijdens de gay pride op 10 oktober in Belgrado waren er onregelmatigheden waarbij er heel wat gewonden vielen. Ultranationalistische supportersgroepen zouden de aanstokers van de rellen geweest zijn.

Servië heeft onlangs een gerechtelijke hervorming opgestart en heeft de strijd tegen de georganiseerde misdaad opgedreven om zo in de toekomst de toelatingsvoorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie te behalen.

Shopping Cart