Rotterdam verwacht het ergste

ROTTERDAM – De bekerfinale Feyenoord-Ajax van 25 april in de Kuip kent een hectische aanloop. Terwijl de Rotterdamse gemeentepolitiek zich zorgen maakt over mogelijke rellen rond de wedstrijd, worstelt de KNVB met de verkoop van toegangskaarten.

Feyenoord en Ajax kregen elk 10.000 toegangskaarten voor hun aanhang. Vanuit veiligheidsoverwegingen besloot Ajax daarvan 2.300 niet in de verkoop te doen. Ajax-directeur Van den Boog stelt dat zijn club, uit vrees voor supportersgeweld in Rotterdam, serieus overwogen heeft de bekerfinale niet te spelen.

De KNVB heeft verder 8.000 kaarten beschikbaar voor sponsors en 12.000 voor ‘neutrale’ voetballiefhebbers zonder clubcard van Feyenoord of Ajax. De animo voor die ‘neutrale kaarten’ blijkt gering, de verkoop ervan een enorme administratieve rompslomp. Gisteren besloot de KNVB de verkoop ervan te staken.

Van de 12.000 neutrale kaarten gaan er ruim 11.000 niet in de verkoop, stelt KNVB-woordvoerster Renske Bruinsma. ‘Die plaatsen in de Kuip blijven dus leeg.’ Met de niet verkochte Ajax-kaarten en de lege vakken die als veiligheidsbuffer tussen supportersgroepen dienen, levert dat volgens haar ‘geen bruisende Kuip op’. Het stadion zal volgens de bond voor hooguit iets meer dan de helft gevuld zijn.

Zwaarst beveiligd

De bekerfinale belooft een van de zwaarst beveiligde uit de KNVB-historie te worden. Sport- en evenementenstad Rotterdam, dat zichzelf graag als gastheer ziet van het WK Voetbal 2018, kan zich geen nieuwe catastrofe veroorloven zoals afgelopen zomer op het strand van de deelgemeente Hoek van Holland. Bij die strandrellen joegen honderden jongeren tientallen agenten op. De politie vuurde 76 kogels af en daarbij viel een dode.

Belangrijk verschil met de bekerfinale is dat de politie in Hoek van Holland slecht voorbereid was op het geweld. Op 25 april zullen het centrum van Rotterdam en het gebied rond De Kuip blauw zien van de ME. Bij het stadion zullen rijen zeecontainers de Feyenoord-aanhang scheiden van de per trein uit Amsterdam overgekomen Ajax-supporters.

Elke toegangskaart voor de bekerfinale komt op naam van de individuele koper, die alleen voor zichzelf een kaart mag aanschaffen. Iedereen zal zich bij het stadion moeten legitimeren. De KNVB heeft 600 beveiligers ingehuurd. Wie bij de politie bekend staat als raddraaier, komt niet binnen.

Burgemeester Aboutaleb komt morgen met aanvullende veiligheidsmaatregelen. Notoire relschoppers, onder wie hooligans die actief waren in Hoek van Holland, krijgen een gebiedsverbod. De politie mag op specifieke locaties preventief fouilleren.verslaggever John Wanders

Shopping Cart