Politie wil geur-, licht- en geluidswapens tegen hooligans

Hoofdcommissaris Henk van Essen onderzoekt of het mogelijk is om geur- licht- en geluidswapens in te zetten tegen hooligans.

 Strategie
In NOVA zegt van Essen, binnen de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor de aanpak van voetbalvandalisme, dat een nieuwe aanpak nodig is nu zelfs waarschuwingsschoten, zoals bij de strandrellen in Hoek van Holland, niet meer helpen. “Dat maakt dat we op dit moment nadenken of we op andere manieren toch deze mensen kunnen aanpakken”, zegt Van Essen. “Waar wij aan denken is toch een strategie van desoriëntatie, mensen met geluid, geur of licht zodanig desoriënteren dat wij in de gelegenheid zijn om ze te isoleren of aan te houden”. Volgens de korpschef hebben hooligans vaak zoveel drank en drugs op, dat ze voor de politie niet meer aanspreekbaar zijn.

Toegangscontrole
Van Essen vindt ook dat de voetbalclubs zelf, meer moeten doen in de strijd tegen de hooligans: “Een goede betrouwbare toegangscontrole, goed fouilleren op steekwapens, volle blikjes drinken en drugs. En ten tweede: als je nou mensen hebt die meerdere malen in je stadion de spelregels overtreden dan zou ik die niet in mijn stadion willen hebben. En dat betekent dat je wat mij betreft strakker moet werken met stadionverboden en misschien in eerder stadium moet zeggen, u bent hier niet gewenst, niet voor de komende maanden, niet voor de komende jaren maar u krijgt een stadionverbod voor pak hem beet tussen de 3 en 5 jaar”, stelt Van Essen.

Meldplicht
KNVB-directeur Bert van Oostveen herkent de kritiek van de politie niet. Hij wil dat er een meldplicht voor hooligans komt, zodat ze zich moet melden bij het politiebureau. Wel gaat de KNVB samen met de Raad van Korpschefs onderzoeken hoe groot het drugsprobleem onder de hooligans nu precies is.

Shopping Cart