Onrust in centrum Nijmegen, 5 man aangehouden

NIJMEGEN – Het was zaterdagavond zeer onrustig in het Nijmeegse centrum aan de vooravond van de kampioenswedstrijd NEC-Ajax. Vijf mensen zijn aangehouden. Het lijkt voornamelijk te gaan om NEC-supporters.

Een man is opgepakt wegens het afsteken van vuurwerk, twee vanwege het gooien met glas. Ook werden een paar kroegen gesloten op last van de politie.
De onrust concentreerde zich met name aan de Smetiusstraat ter hoogte van de In de Betouwstraat. De politie en ME-inzet was groot. “De sfeer in de stad is grimmig”, aldus een politiewoordvoerster gisteravond laat. Aan het begin van de nacht leek de rust weer wat teruggekeerd, zo meldde de voorlichtster tegen een uur. Hoewel er wel rekening werd gehouden met grote aantallen Ajax-supporters, had de politie zaterdagavond laat niet het idee dat er veel Amsterdammers in Nijmegen waren.

Al vanaf het begin van de avond probeert de politie met strategisch opgestelde ME-busjes, de situatie in de Nijmeegse binnenstad angstvallig in de gaten te houden. ME’ers stonden paraat bij het Stationsplein en Schaeck van Mathonsingel vlakbij het uitgaanscentrum aan de Molenstraat. In het hele centrum was het vergeven van politie.

Ook NEC heeft maatregelen getroffen voor de wedstrijd zondagmiddag om half drie: “Er worden meer stewards en politieagenten ingezet dan normaal”, zegt manager Veiligheidszaken Jan Bluyssen van de Goffertclub. “Samen met gemeente en politie is de situatie bekeken en er is absoluut sprake van een verhoogd risico. We zijn in opperste staat van paraatheid.”

De politie in Enschede, wiens club zondag in Breda landskampioen kan worden, zet zondag rond de kampioenwedstrijd 250 agenten in, zo maakte de politie donderdag bekend. Het korps verwacht dat veel supporters de wedstrijd in de binnenstad en in het eigen stadion van FC Twente op grote beeldschermen gaan volgen.

De politie zal nadrukkelijk zichtbaar op straat aanwezig zijn en zet mobiele camera’s in. De mobiele eenheid is ook paraat. Als FC Twente kampioen wordt, is er maandag naast het stadion een huldiging. Ook dan zijn er veel agenten op de been, zo meldde de politie.

Shopping Cart