Nederland in de ban van finale WK voetbal

DRACHTEN – Gemeente­besturen proberen er alles aan te doen om zondagavond de openbare orde te kunnen handhaven rond de WK-finale waarin het Nederlands voetbalelftal speelt.

Terwijl in bijvoorbeeld het centrum van Drachten alsnog een groot beeldscherm komt te staan om onrust zoals die zich eerder voordeed te voorkomen, zetten diverse steden ze om veiligheidsredenen juist niet neer. In Drachten gingen na een vorige wedstrijd honderden jongeren de straat op en vernielden ze tientallen auto’s. Ook kreeg een agent rake klappen.

Dat soort taferelen schrikt andere gemeenten juist af om een scherm te plaatsen. Zo staan gemeenten in Noord-Holland Noord en delen van Gelderland op advies van de politie in de horecagebieden geen grote beeldschermen in de openlucht toe.

In Utrecht kiest de gemeente voor een megascherm op het terrein van Muziekcentrum Vredenburg. In veel bussen, trams, metro’s en vliegtuigen is zondagavond de WK-finale ook te volgen.

Op diverse plaatsen in de biblebelt zijn zondag de cafés net als anders open, zoals bijvoorbeeld in Katwijk, Urk, Elburg en Putten, maar zijn er buiten geen megaschermen te zien.

De christengemeente Doorbrekers in Barneveld zendt zondagavond de finale in de Veluwehal uit op drie grote videoschermen van meer dan 20 vierkante meter. De schermen worden normaal gesproken gebruikt tijdens de reguliere samenkomsten.

In vrijwel alle steden moet de politie zondagavond extra mensen inzetten om alles in goede banen te leiden. De Haagse politie wil mensen laten vervolgen die via Twitter oproepen om zondagavond rellen te gaan schoppen. Vier mensen die vanwege rellen na de wedstrijd van dinsdag op het Jonckbloetplein in Den Haag werden gearresteerd, blijven vastzitten tot de WK voorbij is.

In het Noordhollands Dagblad klaagde een Alkmaarse moeder gisteren dat ze dinsdag, toen ze met haar dochtertje met spoed naar de huisartsenpost kwam, twintig minuten moest wachten: ze werd pas geholpen toen de wedstrijd voorbij was.

De verwachte massale belangstelling voor de voetbalwedstrijd dwingt tal van andere evenementen tot een aangepast programma. In Eindhoven heeft de gemeente een muziekfestival uit angst voor verstoring van de openbare orde helemaal geschrapt. Op de meeste plaatsen worden aanvangstijden van concerten, theatervoorstellingen of festivals vervroegd.

Twee rooms-katholieken hebben iedereen die kerkklokken mag laten luiden, opgeroepen om als het Nederlands elftal zondag wereldkampioen wordt de klokken ook echt te luiden. „Bij sommige critici staat voetbal in een kwaad daglicht: de herrie, de gekte, de geldverspilling, de verering van de voetballers, de agressie op het veld. Maar voetbal verbroedert ook.”

Premier Balkenende, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn van plan zondagavond de WK-finale in Zuid-Afrika bij te wonen. Bij winst van het Nederlands elftal kunnen de spelers ook rekenen op enig contact met de koningin, aldus een woordvoerster van de RVD. De sporters worden hoe dan ook dinsdag in Amsterdam gehuldigd.

Diverse media vergroten dezer dagen ook de afwijzende houding van veel orthodoxe christenen uit. Daarbij is het dan nieuws dat SGP-leider Van der Staaij zondag geen televisie kijkt, maar dat de meeste CU-politici zondag wel zullen kijken. „Dat fractieleider Rouvoet op zondag geen televisie kijkt, is een fabel”, aldus een woordvoerder van die partij.

Shopping Cart