ME standaard ingezet tijdens voetbalduels Heerenveen en Cambuur

Leeuwarden – De Friese politie wil jaarlijks duizenden arbeidsuren besparen door anders te werken bij wedstrijden in het betaalde voetbal. In plaats van de Mobiele Eenheid (ME) achter de hand te houden, wordt de ME standaard ingezet.
Tot voor kort zette de politie tijdens wedstrijden van sc Heerenveen en SC Cambuur gewone agenten in. De ME werd achter de hand gehouden. Op het moment dat een wedstrijd uit de hand dreigde te lopen, werd de ME opgeroepen en ingezet.
Die manier van werken kost veel extra arbeidsuren, ook kost het veel tijd voordat effectief kan worden opgetreden, aldus korpsbeheerder Ferd Crone. Het duidelijkst kwam dit naar voren tijdens de wedstrijd Cambuur-Roda JC op 3 juni vorig jaar. Supporters begonnen na afloop van de door Cambuur verloren wedstrijd te rellen. Ook de politie was doelwit van de hooligans en het duurde enige tijd voordat er voldoende ME ter plekke was om de rellen de kop in te drukken.
Uit het onderzoek naar die rellen zijn aanbevelingen naar voren gekomen: de politie moet sneller kunnen opschalen, er moet meer gebruik worden gemaakt van cameratoezicht en de ME moet goed uitgerust en geprepareerd zijn. Tijdens de rellen moest er bijvoorbeeld een agent naar het hoofdbureau om traangas te halen, de ME had dat niet standaard bij zich.
De aanbevelingen resulteren onder meer in de nieuwe inzet van de ME, ook wel Flex-ME genoemd. Voorafgaand aan de wedstrijd presenteren de ME’ers zich als gewone agenten. Dat ze ook lid van de ME zijn, uit zich alleen in het dragen van een gevechtsbroek. De ME’ers treden niet gegroepeerd op, maar zijn in tweetallen aanwezig en lopen rond, net zoals de agenten, zegt Cees Smeltekop, plaatsvervangend teamchef. Hij was ME-commandant tijdens de wedstrijd sc Cambuur-Roda JC. Dreigt een wedstrijd uit de hand te lopen, dan kost het weinig tijd voor de agenten om zich te verkleden en in volledig gevechtstenue aanwezig te zijn. ME-materiaal als knuppels, schilden, helmen en traangas zullen altijd in de busjes gebruiksklaar liggen.
Hoeveel agenten er met deze nieuwe manier van werken per wedstrijd minder hoeven te worden ingezet, kan teamchef Sylvia te Wierik niet zeggen. ,,Dat hangt af van de wedstrijd en de tegenstander.”
Nieuwe busjes

Nieuw in de aanpak is ook de inzet van drie nieuwe ME-bussen, ter waarde van 125.000 euro per stuk. De bussen zijn wendbaarder dan de oude blauwe bussen. Bovendien zijn twee bussen met camera’s uitgerust waardoor er een beter beeld ontstaat van eventuele rellen. Hooligans zijn dan na afloop makkelijker te identifeceren aan de hand van beelden, die ook al meteen in het bezit zijn van de politie.
De camera’s zijn overigens betaald – ruim veertigduizend euro – door de gemeente Leeuwarden, na het uitkomen van het rapport over de Cambuurrellen. De gemeente Heerenveen betaalt niet mee, ook al worden ze ook bij wedstrijden van sc Heerenveen ingezet. Korpschef Crone – tevens burgemeester van Leeuwarden – rekent er wel op dat als ze stuk gaan in Heerenveen, die gemeente wel de kosten vergoedt.
i De ME’ers maken deel uit van de normale basispolitie, ze hebben echter een extra opleiding gehad in tegenstelling tot de gewone dienders. bron frieschdagblad.nl

Shopping Cart