Een spannend avondje voetbal

Gisteravond was ik in het Commandocentrum Voetbal aan de Mathildelaan voor de wedstrijd PSV – HSV. Iedere keer als PSV thuis speelt, is het spannend. Althans, voor ons. Afhankelijk van wie er op bezoek komt, wordt de wedstrijd ingedeeld in risicoprofiel A (wedstrijd met geringe inzet), B of C (hoge politiecapaciteit).

De returnwedstrijd van vanavond in de Europa League, valt in de C-categorie dus grote inzet. Na het bekend worden van deze tegenstander, is meteen contact gelegd met de collega’s in Hamburg. Delen van informatie is belangrijk in de voorbereiding. Eerder gingen 5 collega’s van ons naar Hamburg om daar te helpen bij de uitwedstrijd.

Het Bureau Voetbal & Evenementen maakt een risico-inventarisatie. Hoe staat de club (internationaal) bekend? Hoe ziet de harde kern eruit? Wat kunnen we verwachten? Wat betekent dit voor onze inzet?
De 1600 kaarten voor HSV waren op 18 februari al uitverkocht. Een aantal zou met een buscombi komen, anderen met openbaar vervoer of auto. Vanaf 13.00 uur druppelen de eerste HSV-supporters de stad binnen. Ook worden 280 risicosupporters verwacht van de “Chosen Few”, de “Poptown en Outsider” en de “Hamburg Riot Club”.

Supportersgroepen van PSV en HSV worden de hele middag gespot door “platte petten” en ME in “vredestenue” waardoor het relatief rustig blijft in de stad. Rond 17.30 uur staan er zo’n 200 HSV en PSV-supporters op het Stratumseind. Om een confrontatie te voorkomen, begeleidt de ME de HSV supporters alvast naar het stadion.

Rond 14.00 uur horen we van onze Duitse collega’s, die hier ondersteuning leveren, dat er een bus met zestig hooligans (zonder kaartjes) vanuit Hannover naar Eindhoven onderweg is. In overleg met de Duitse collega’s wordt de bus aan de grens tegengehouden en terug begeleid richting Hannover. Een mogelijke confrontatie in Eindhoven is voorkomen.

Een Officier van Justitie en een Parketsecretaris zijn aanwezig om eventuele arrestanten direct te voorzien van een dagvaarding of een boete op te leggen. Voor en na de wedstrijd blijft het rustig. Negen mensen zijn aangehouden voor lichte vergijpen als wildplassen, belediging en het niet kunnen overleggen van een identiteitsbewijs. Ze zijn allemaal bekeurd en heengezonden.

De politie inzet op zo’n avond komt nog eens boven op de normale inzet op de donderdagavond, de traditionele studenten stapavond in onze stad. De Algemeen Commandant vandaag is één van de afdelingchefs van Eindhoven. Voor het handhaven van de openbare orde rondom de wedstrijd zijn vanaf 13.00 uur ingezet:

de Algemeen Commandant

commandant Regionaal Informatiecentrum Voetbal met 6 informatieverwerkers in videoruimte

14 spotters / observanten in stad en stadion

commandant Logistiek met 7 medewerkers voor verbindingen en voeding

commandant supportersbegeleiding met 30 politiemensen, 4 hondengeleiders, 6 ruiters, 6 collega’s arrestantentransport

commandant Verkeer met 10 motorrijders, 6 verkeersposten en 4 medewerkers stadstoezicht

een ME-peloton van 50 man/vrouw

een bijstandpeloton ME van de regio Brabant-Noord

een aanhoudingseenheid van 10 man/vrouw

een bijstand aanhoudingseenheid van de regio Limburg-Noord

zes hondengeleiders ME

commandant Criminaliteit met 14 rechercheurs voor de afhandeling van arrestanten.

In totaal zijn dat 238 man waarvan 60 man bijstand uit andere politieregio’s. Met een gemiddelde inzet van 10 uur kom ik uit op ongeveer 2.500 mensuren. Door de jammerlijke uitschakeling van PSV kunnen we de geplande inzet voor 11 maart intrekken. En zo was deze donderdagavond ons laatste internationaal spannend avondje voetbal dit seizoen.

Shopping Cart