‘Draag geen paarswit en mijd de binnenstad’

De fans van Partizan Belgrado worden de ‘Grobari’ (grafdelvers) genoemd. Dat mag letterlijk genomen worden, want de hooligans hebben een gitzwart palmares. Anderlecht waarschuwt zijn 70fans die vandaag meereizen naar Belgrado.
Een interviewtje met één van de leiders van de Grobari zat er net niet in, maar in de BBC-documentaire The Real Football Factories International infiltreerde een journalist bij hooligans van Partizan. Dzoni, een vooraanstaand lid, zei toen: ‘Het voetbal en het resultaat interesseren ons niet. Onze strijd overstijgt het voetbal.’

Wij zetten het bedenkelijke palmares van de Grafdelvers op een rijtje. Oh ja, ze worden zo genoemd omdat de zwart-witte truitjes van Partizan lijken op de uniformen van het nabijgelegen kerkhof.

1Late jaren 80: de verkrachting

Legende of niet: het verhaal gaat dat de oude Grobarileider Zare ooit de kopman van Hajduk Split meesleepte naar het kerkhof. Daar werd hij gedwongen om het graf van een Partizanfan te kussen. Toen de man weigerde, zou Zare hem verkracht hebben. De Grobari zijn beruchte homohaters, maar Zare wordt nu nog altijd bezongen voor zijn daad.

21999: Moord met een vuurpijl

De stadsderby tegen Rode Ster Belgrado wordt de Eeuwige Derby genoemd. Altijd wordt er met allerlei voorwerpen gegooid en wordt Bengaals vuur afgestoken. In 1999 vertrok een vuurpijl uit het vak van Partizan. Een 17-jarige fan van Rode Ster werd vol geraakt en stierf later aan zijn verwondingen.

32000: eigen bestuurslid in ziekenhuis

De fans van Rode Ster worden de Deljie (strijders) genoemd. In 2000 ontaardde het opnieuw. Honderden Partizanfans bestormden het veld om slag te leveren met de Delije. Onderweg sloegen ze een eigen bestuurslid in het ziekenhuis. De Rode Sterfans bewerkten de Partizantrainer dan maar met een mes.

42001 en 2003: Bakstenen en baseballknuppels (tot in Zwitserland)

Opnieuw gaan beide clans elkaar te lijf. Dit keer met flessen, bakstenen, baseballknuppels… Er vallen veel gewonden. Als de politie tussenbeide wil komen wordt ze bekogeld met stenen. Ook buiten de landsgrenzen gaat het verder. Wanneer Partizan en Rode Ster in 2003 een oefenmatch tegen elkaar spelen in Zwitserland breekt er weer een privéoorlogje uit.

52006: Basketfans van de tribune

De strijd gaat verder dan het voetbal. Partizan en Rode Ster hebben naast voetbalteams ook basketbalploegen, waterpoloteams, volleybalteams… Tijdens een basketmatch vier jaar geleden bestormden de fans elkaar op de hoogste tribunes. Verschillende mensen viellen naar beneden.

62006: Uit de UEFA Cup gezet

Partizan speelt in de voorrondes van de UEFA Cup tegen het Bosnische Zrinjski Mostar. Het team wint makkelijk met 1-6 en 5-0. De beruchte fans raken evenwel slaags met de politie en de Bosnische fans. De UEFA gooit Partizan stante pede uit het tornooi.

72009: de moord op Toulouse-fan Brice Taton

Vorig seizoen in de Europa League schreven de Grobari hun zwartste pagina. De ploeg speelt thuis tegen Toulouse en een paar Franse fans drinken iets op een terras. Zonder aanwijsbare reden worden ze plots bestormd door Partizan-fans. De krachtpatsers gooien de 28-jarige Brice Taton van een trap en slaan hem murw. Al zijn vitale organen zijn beschadigd en 12 dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis. De Grobari protesteerden zo tegen de Gay Parade die enkele dagen later plaatsvond. Ze haalden hun slag thuis, want het evenement werd afgelast. Het proces loopt nog. Ze riskeren 30 tot 40 jaar cel.

Shopping Cart