‘CDA traineert voetbalwet’

‘CDA traineert voetbalwet’
voetbalwet

 

Als de voetbalwet er was geweest, dan hadden Feyenoord en Ajax aan één bekerfinalewedstrijd in De Kuip genoeg gehad, zegt medeontwerper van de wet, PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman.
Spraakmaker: Hans Spekman

Hoe had de voetbalwet de bekerfinale gered?
De voetbalwet maakt het aanzetten tot geweld strafbaar. Potentiële relschoppers kunnen voortijdig worden opgepakt. De politie voorkwam in 2005 een confrontatie tussen aanhangers van ADO Den Haag en Vitesse door grondig te rechercheren op internet. De arrestanten zijn later vrijgesproken omdat de politie geen gebruik had mogen maken van die bronnen. Dat kan met de voetbalwet wél. De voetbalwet maakt het ook mogelijk om hooligans een stadionverbod op te leggen in combinatie met een meldplicht.

Nu zijn er toch ook stadionverboden?
Die stellen weinig voor. De vandalen met een stadionverbod zitten prinsheerlijk op de tribune. Dat werkt niet afschrikkend, hè? Dat soort jongeren wordt een held in kringen van de hooligans. Maar onder de voetbalwet moeten die lui zich op de dag van de wedstrijd melden op het politiebureau.

Dan weer je de hooligans toch met irisscans?
Ik ga toch niet naar het stadion als ik een irisscan moet achterlaten? Ik ben toch niet gek? Ik erger mij er wild aan dat we het leven van een grote groep vredelievende toeschouwers afschuwelijk maken om een kleine groep raddraaiers bij de lurven te kunnen pakken. Als supporter heb ik last van de combiregeling waarbij ik als een varken word opgehokt. Ik heb last van de poortjes en controles in het stadion. Ik heb liever dat we de kleine groep vandalen aanpakken en het bezoek voor de echte supporters weer prettig maken.

Uw voetbalwet ligt in de Eerste Kamer.
Al meer dan een jaar en dat is ongebruikelijk lang. Ik ben niet van gisteren, dus daar ga je wat achter zoeken. Stroperigheid in Den Haag heeft altijd een reden. Het CDA zegt vragen te stellen om de zorgvuldigheid te bewaren, maar je kunt ook iets zorgvuldig doodmaken. Nu staat de plenaire behandeling op het programma voor 18 mei, maar daar is wel een voorwaarde aan verbonden. Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat de Eerste Kamer opeens dapper wordt. Het voetbalseizoen is straks afgelopen en daarmee ook de politieke druk. Maar natuurlijk hoop ik dat de wet wordt behandeld. Burgemeesters dienen de bevoegdheden te krijgen om voetbalgeweld te voorkomen.(bron binnenlandsbestuur.nl)

Shopping Cart