De voorbije weken zijn in Argentinië vijf voetbalhooligans vermoord. De politie denkt dat het geweld te maken heeft met beloften om sommige fans financieel te steunen om naar het WK voetbal in Zuid-Afrika te kunnen reizen.
Voetbal is oorlog, en dat geldt al lang voor Argentinië. Volgens Salvemos al Fútbol (‘Laten we het voetbal redden’), een Argentijnse organisatie die de populairste sport in het land weer geweldvrij wil maken, zijn er sinds 1924 in Argentinië al 249 mensen gestorven in geweld rond het voetbal. De ergste uitspattingen kolen op rekening van de ‘barras bravas’, de machtige Argentijnse hooligangroepen.
Verenigde Fans
De voorbije jaren is het probleem erger geworden, en nu lijkt het vuur helemaal in de pan geslagen. Op 19 maart werd Roberto Caminos, de voormalige leider van de Newell’s Old Boys, een hooliganclub uit Rosario, doodgeschoten in de deuropening van een café. Enkele dagen eerder werd Juan Bustos vermoord, de voormalige voorman van Rosario Central, een andere fanclub uit die stad. Een derde dode die deze maand viel heette Marcos Galarza. Hij maakte deel uit van de fanclub van Defensa y Justicia, een kleine ploeg uit de tweede divisie.
Kenners geloven dat een van de aanleidingen van die gewelduitbarsting een initiatief is van medestanders van de Argentijnse president Cristina Fernández. Die lanceerden in november de ‘Hinchadas Unidas Argentinas’ (Verenigde Fans van Argentinië).
Marcelo Mallo, de drijvende kracht achter het initiatief, zegt dat hij van de beruchte Argentijnse hooligans leiders wil maken die het geweld afzweren en zich nuttig maken voor de gemeenschap. Alle zware jongens willen erbij zijn, want Mallo heeft beloofd in juni vijfhonderd 500 fans mee naar het WK in Zuid-Afrika te nemen.
Voorlopig is er van het gemeenschapswerk van de Hinchadas Unidas Argentinas nog niet veel te merken. Op de speeldagen rollen ze wel spandoeken met politiek getinte boodschappen uit in de tribunes. Op een daarvan stond “Kirchner keert terug” te lezen, een verwijzing naar Nestor Kirchner, de man van president Fernández die zelf van 2003 tot 2007 president was. In 2011 doet Kirchner waarschijnlijk opnieuw een gooi naar het presidentschap.
Klacht
Salvemos al Fútbol diende in november meteen klacht in om een gerechtelijk onderzoek in gang te zetten naar de vermoedelijke banden tussen Hinchadas Unidas en medewerkers van de regering. Maar de behandeling van die klacht vordert niet.
Volgens Mallo zijn er geen afspraken met de barras bravas om hen te belonen voor politieke hand- en spandiensten. Hij ontkent ook dat er geld uit de staatskas wordt gebruikt om de fans in staat te stellen naar Zuid-Afrika te reizen, of dat de regering achter zijn beweging zit.
In elk geval is er sinds november veel meer geweld in de hooliganscène, en daarbij gaat het niet enkel om de traditionele gevechten tussen rivaliserende groepen maar ook om zware incidenten binnen sommige hooliganbendes. De tickets voor Zuid-Afrika vormen allicht een twistpunt, zeker nu blijkt dat er waarschijnlijk maar geld is om een tweehonderdtal fans mee te nemen naar Zuid-Afrika.
Maar volgens de journalist Gustavo Grabia wordt er ook op het scherp van de snee gevochten voor de controle over de drugshandel en andere duistere zaken waarin veel hooligangroepen verwikkeld zijn. Grabia schreef een boek over La 12, de gewelddadige fanclub van de topclub Boca Juniors. La 12 maakt geen deel uit van de hooligangroepen die samengebracht zijn in de Hinchadas Unidas.
De Argentijnse beleidsmakers leggen niet meteen veel ijver aan de dag om het geweld aan te pakken. Politici zijn blij met de steun die ze via de fans in de volkswijken kunnen winnen. Sommige hooligangroepen zouden ook goede relaties hebben met de ordediensten. (ips/gb)