‘Ajax-Utrecht voortaan zonder uitsupporters’

AMSTERDAM – Alle supporters van FC Utrecht zijn zondag vlak voor de uitwedstrijd tegen Ajax op de trein terug naar huis gezet vanwege massale misdragingen en het roepen van antisemitische leuzen. Het is de derde week op rij dat kwetsende spreekkoren een wedstrijd in de eredivisie ontsieren.

De Utrechtfans zongen in de trein onderweg naar Amsterdam al antisemitische leuzen, en gingen daar na aankomst bij de Amsterdam Arena mee door. Toen ze ondanks herhaalde waarschuwingen van de politie weigerden daarmee op te houden, werden ze terug de trein in gewerkt.

De boze supporters koelden hun woede over die beslissing van de politie en burgemeester Job Cohen op de trein. Ruiten werden kapot getrapt en bankjes in de trein werden vernield en naar buiten gegooid. Ook werd een brandspuit leeggespoten. De politie arresteerde tien Utrechtse raddraaiers vanwege vernieling en openlijke geweldpleging. “Wij zijn het gedoe met voetbalsupporters goed zat”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. “Twee weken gelden hadden we de hooligans van Juventus, en nu dit. We hadden duidelijk afgesproken korte metten te maken met fans die zich misdragen. Er zijn flyers uitgedeeld waarop ze werden gewaarschuwd geen antisemitische leuzen te roepen. Toen ze dat toch deden hebben we ze meteen teruggestuurd.”

Nadat alle Utrechters terug de trein in waren gedirigeerd, reisde een Amsterdams ME-peloton mee naar Utrecht. Daar werd de trein opgewacht door een flinke politiemacht, maar op het station in Utrecht deden zich geen ongeregeldheden meer voor. Het is de tweede keer in twee weken dat de supporters van FC Utrecht in opspraak komen. Op 14 februari legde scheidsrechter Tom van Sichem de wedstrijd tussen Utrecht en Feyenoord korte tijd stil omdat het Utrechtse publiek hem doorlopend uitschold. Op 20 februari werd de wedstrijd tussen NAC en FC Utrecht stilgelegd na spreekkoren van de aanhang van NAC. Die avond gebeurde hetzelfde bij het treffen tussen RKC en Heerenveen.

FC Utrecht-voorzitter Jan Willen van Dop reageerde teleurgesteld op de gebeurtenissen, maar tekent wel aan dat de spreekkoren vandaag van beide kanten kwamen:”FC Utrecht werd gekoppeld aan een ernstige ziekte. Dat kan ook niet”, zei Van Dop zondag op de website van FC Utrecht.

Hij memoreerde verder dat bij de thuiswedstrijd van Utrecht tegen Ajax de ME moest optreden tegen zich misdragende Ajax-supporters, en stelde voor dat beide ploegen bij onderlinge wedstrijden geen uitsupporters meer meenemen. Dit leidt toch alleen maar tot problemen.”

Ook Henk Kessler, directeur betaald voetbal van de KNVB, maakt zich zorgen over de ‘verharding’ van het gedrag van de supporters. Hij heeft het volste begrip voor de beslissing om de Utrechtse fans terug te sturen. “De KNVB is voor een eerlijke competitie, en daar hoort de aanwezigheid van supporters van beide clubs bij. Maar dit is niet acceptabel, en hoort niet bij voetbal. Het leek er even op dat we het onder controle hadden, maar kennelijk vinden de supporters het nodig om de grens weer op te zoeken.”

Er liep al een KNVB-onderzoek naar het gedrag van de Utrechtfans tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord. De KNVB beraad zich nog op een straf, maar die valt volgens Kessler hoger uit vanwege dit nieuwe incident. “Misschien moet Utrecht maar eens een wedstrijd zonder publiek spelen. En als dat ook niet helpt, zouden we drie punten in mindering kunnen brengen.”

In april 2002 werden Utrechtsupporters ook al eens teruggestuurd voor aanvang van de wedstrijd. De 670 Utrechtse fans riepen toen ook kwetsende en antisemitische leuzen. Als de wedstrijden tussen Ajax en Utrecht inderdaad zonder bezoekend publiek gespeeld moeten worden, blijft het uitvak in de Arena de komende jaren maar liefst drie keer per jaar leeg: eerder werd al afgesproken dat ook bij wedstrijden van Ajax tegen Feyenoord en ADO Den Haag, geen supporters van de uitspelende club mee mogen reizen. bron parool.nl

Shopping Cart